Ervaringen Ringvaart Regatta Iris H4*

Guus, Kor, Arthur en Sophie hebben hieronder ook hun persoonlijke ervaringen gedeeld van de Ringvaart Regatta, hun uitdagende 100 kilometer roeien. Dit team is een dubbel vier met roeiers Arthur uit Noordwijk, Bob uit Voorhout, Guus en Kor uit Lisse en stuurvrouw Sophie eveneens uit Noordwijk. Lees hier meer over de Ringvaart Regatta, en hieronder hun mooie persoonlijke verhalen.

Guus:

Woensdag 29 mei was de dag waar wij al een jaar lang naar uitkeken. Althans, in ons hoofd. Na steeds langere tochten te hebben gemaakt en op afstand te hebben getraind, was vandaag de dag om 100 kilometer achter elkaar te roeien. Helaas begon de dag anders dan gepland. Na een veelbelovende start, waarbij we al een paar boten hadden ingehaald, stortte ons tempo in. We hebben de Kaag nog nooit zo druk gezien. De golven sloegen hard tegen de boot en tegen ons. Op een gegeven moment was het zo erg dat onze hele boot vol liep met water en we moesten hozen. Het was zeker geen lekker begin. Na het vervangen van een voetenbord konden we weer verder. Het weer zat verder die dag wel mee. Vlak voor Leidsendam werd het echt pittig. De zon kwam op, maar daarmee ook de vermoeidheid. Verder konden wij heel erg fijn roeien met elkaar. Wij hebben het uiterste eruit gehaald en heerlijk kunnen roeien.

Ik ben super trots op ons team. Wat hebben we ervan kunnen genieten, mede dankzij de mensen die ons langs de kant aanmoedigden. Dit was echt een geweldige ervaring.

Kor:
Altijd nerveus voor een wedstrijd. Spanning valt weg na de start. Zijwind vanaf het Joppe geeft forse golven op de Zijl. Zo intens blij dat ik in een vier zit en niet in een skiff! Bij de Tuinderpolder liggen we iets te lang iets te evenwijdig aan de golven. De boot slaat vol. Twee roeien en twee hozen behoudt ons voor zwemmen. Bij het opgaan van de Ringvaart breekt eerst de rechterschoen los van het voetenboord en bij het ringvaartaquaduct de andere ook. De door Elies gebrachte Achterhavenschoenen passen niet op de plaat. Uitstappen en naar de werkbank van Iris terwijl de Wijnhaven op drie mankracht voor de wind en met roer boven water probeerde niet te veel tijd te verliezen. 20 km verder, ter hoogte van de Nieuwe Meer was de boot en bemanning weer compleet voor de aanstaande tegenwind. Weer heftige golven bij de Molenplas.
Grote verrassing bij rustpunt Lisse. Clubleden, taart, balonnen en verjaardagsvlag. Zo lief en leuk. Dan nog een keer golven op het Norremeer waar we Karolien deze dapper zagen bedwingen of uithozen in de Achterom. De etappe Lisse-Leidschendam is de lijden etappe. Na de rust bij de sluis gaat het weer beter. Na de finish direct de massagetafel in beslag genomen voor behandeling van de schouders en nek.
We hebben slechts anderhalf uur meer roeitijd nodig gehad dan de snelsten in het veld. Zeer blij met het team en het resultaat. Een memorabele editie de 49e ringvaartregatta. Wat gaan we op de 50e doen?
Sophie (stuur):
Op woensdag 29 mei had ik de taak een H4* te sturen, spannend dat ik het vond. O wat was ik bang dan ik verkeerd zou gaan of tegen een andere boot zou varen. Dit was echter niet gebeurd. 100km bij de boeg liggen, dacht dat doe ik even maar dat viel tegen. Bij de finish stonden vrienden en clubgenoten op ons te wachten met een spandoek, ook mijn vader was helemaal naar Delft gekomen. Toen ik bij de finish uit moest stappen kon ik dat alleen nog maar op handen en knieën. Even wat eten en blik halen. Daarna bijna inslaap vallen in de auto bij mijn vader. Een tocht om nooit te vergeten.
Arthur:
Voorbereiding was misschien niet ons sterkste punt. Na welgeteld één keer met de voltallige ploeg in de boot gezeten te hebben, was de start van de Ringvaart daar. Onze verwachtingen waren dan ook niet al te hoog. Bij de eerste keer gaat het alleen om finishen begrepen we. Binnen 10 kilometer na de start stond de Wijnhaven tot de rand vol water door de golven bij de Kaag. Toen we tot overmaat van ramp zonder slag verder moesten, denk ik dat we allemaal hetzelfde dachten: waar zijn we aan begonnen…
Maar we zeiden het allemaal niet! We roeiden door; soms zwijgend, soms pratend. De hele route ondersteund door onze meefietser, volgbus en andere supporters. En hoewel alles steeds meer pijn ging doen, werd het steeds leuker. De slag kwam weer aan boord, de zon kwam voorzichtig door en het water werd rustiger. En na nog een pittige etappe tot de sluis bij Leidschendam, voelde het al alsof we gefinisht waren. De laatste 12 kilometer naar en door Delft waren het mooist: eindelijk blauwe lucht en mooi om Delft vanaf het water te zien. Al met al een prachtige tocht. Volgend jaar weer?

Deel dit bericht .....

Iris Nieuwsflits

Wil je een email ontvangen als er een nieuw nieuwsbericht geplaatst is op deze website? Meld je dan aan voor de ‘nieuwsflits’.

Roeivereniging Iris

Verenigingsondersteuning

Scroll naar boven

Geef je opmerkingen, verbeterpunten of complimenten door aan de communicatiecommissie. Bedankt!

Open Dag

13 april - van 10 tot 14 uur