
Veilig het water op
Roeien is ontzettend leuk, maar onze sport kent risico’s en daarom moet veiligheid altijd op nummer 1 staan. Een goede voorbereiding voordat je het water op gaat is dus essentieel. Met het veiligheidsbeleid heeft RV Iris tot doel:
- Het bevorderen van het veiligheidsbewustzijn bij de leden, en daarmee het voorkomen van letsel en schade
- Het geven van duidelijke richtlijnen voor het veilig roeien
- Het melden van incidenten en onveilige situaties met als doel om hiervan te leren en te kijken waar verbeteringen noodzakelijk zijn
- Het op peil houden van de benodigde veiligheidsmaterialen (reddingsvesten, gele hesjes, isolatiedekens), in voldoende mate en in goede staat van onderhoud.
Vaarverbod
Voordat je in de boot stapt, check je de weersvoorspelling voor de periode waarin je op het water bent. Er geldt een algeheel vaarverbod bij omstandigheden waarin roeiers of materieel potentieel gevaar lopen. Het vaarverbod herken je aan het rode stoplicht op de website of in de loods. Dit geldt in ieder geval bij de volgende omstandigheden:
- Windkracht 5 Bft en hoger
- (Naderend) onweer
- Duisternis (vanaf 15 min na zonsondergang tot 15 min voor zonsopgang)
- Slecht zicht als gevolg van mist (kan je op het vlot de Ruishornlaan of de woningen aan het einde van de kom niet zien, mag er niet geroeid worden)
- Temperatuur van 0 graden Celsius of lager
- IJs of ijsgang (ook bij dun ijs of dunne ijsplakken op het water niet roeien, omdat ijs de boten ernstig kan beschadigen)

Soms komt het voor dat het stoplicht niet goed werkt. Mocht het stoplicht geen vaarverbod afgeven, maar is een van bovenstaande situaties wel van toepassing, dient ieder lid eigen verantwoordelijkheid te nemen. Roeiers die ondanks een vaarverbod of gevaarlijke omstandigheden toch uitvaren, kunnen door het bestuur al dan niet tijdelijk worden ontheven van de roeibevoegdheid.

Zichtbaarheid
Alle leden zijn verplicht zich te houden aan ons kledingvoorschrift:
- Roeiers en stuurlieden dragen tijdens het varen in alle omstandigheden goed zichtbare (bij voorkeur fluorescerende) bovenkleding.
- Wanneer de eigen kleding hieraan niet voldoet, draag je een geel vestje uit de loods.
- Bovenstaande geldt niet voor wedstrijden. Dan draag je het wedstrijdtenue.
Help elkaar hieraan te herinneren. We zijn er samen verantwoordelijk voor dat we goed zichtbaar zijn op het water.
Basis vaarregels
Ten behoeve van de veiligheid is kennis van de basis vaarregels van essentieel belang. Het samenwerkingsverband “Varen doe je samen!” heeft een flyer uitgebracht waarin de basis vaarregels worden benoemd:
- Toon goed zeemanschap
- Zorg dat je gezien wordt
- Kijk vaak en goed achterom
- Houd stuurboordszijde
- Vaar een duidelijke voorspelbare koers
- Draag zo nodig een reddingsvest
- Vaar niet in de dode hoek van binnenvaartschepen
- Stop op een veilige plek (niet in een bocht of vlakbij een brug)
- Laat binnenvaartschepen makkelijk passeren en mijd schroefwater
- Kleine schepen wijken voor grote schepen
Bruggen en sluizen
Bij sommige tochten passeer je lage bruggen met of zonder stoplichten en/of sluizen. Zorg ervoor dat je verkeerslichten en borden goed begrijpt en houd je aan de volgende basisregels:

- Volg altijd de instructie van brug- of sluiswachter op
- Minder vaart en haal niet in vlak voor een brug
- Vaar bij een gesloten brug onder het juiste brugdeel door en let goed op tegenliggers
- Lichten en borden geven aan of je mag doorvaren en zo ja, hoe
- In sluizen heb je een lange lijn, pikhaak en peddel aan boord
- Vaar door naar voren om ruimte te maken voor andere boten, maar houd afstand tot de sluisdeuren (vaak aangegeven door een markering)
- Gebruik je lijn (sla hem om beugel of bolder) om de boot op zijn plaats te houden, maar knoop deze nooit vast.
- Houd met je pikhaak afstand van muren en andere boten en zorg dat je niet klem komt te zitten
- Wacht met het uitvaren tot deuren helemaal open zijn en het stoplicht groen is. Laat motorboten zo nodig voorgaan en blijf uit de buurt van de schroef
Onderkoeling
Omslaan met een roeiboot kan iedereen overkomen. Wanneer dit in de winter of het vroege voorjaar met een lage watertemperatuur gebeurt, kan dit heel gevaarlijk zijn vanwege onderkoeling. Uit voorzorg hanteren we dan ook de volgende regels:
- Tijdens het winterseizoen (1 november tot 1 april) is skiffen voorbehouden aan zeer ervaren roeiers (bevoegdheid S5)
- Tijdens het winterseizoen (1 november tot 1 april) is de stuurman/vrouw verplicht een zwemvest te dragen
- Skiffinstructie wordt alleen gegeven in de periode van 1 april tot 1 november


Meld incidenten en/of schade
Uiteindelijk kan je, hoe goed voorbereid ook, toch in een gevaarlijke situatie terecht komen. Mocht jou dit overkomen, meld dit dan in het afschrijfsysteem onder het kopje “incidenten”. De veilgheids commissie wordt hier graag van op de hoogte gesteld, zodat we hier met elkaar van leren. Want hoewel we de zaken graag positief benadrukken, gelden er ook binnen RV Iris afspraken hoe te handelen als het even niet gaat zoals we willen, nl: “No blaming, no shaming, no naming”.
Het kan ook voorkomen dat je onbedoeld schade maakt aan het materieel. Zorg er dan voor dat je dit direct meldt via een schadeformulier in het afschrijfsysteem, zodat de kluscommissie de schade kan repareren.
Contact
Neem voor vragen of opmerkingen over veiligheid contact op met de leden van de veiligheidscommissie via veiligheid@rv-iris.nl.
Bel bij spoed direct 112 of de huisartsen(spoed)post of één van de andere telefoon nummers vermeld op de rode “Ongevallenkaart” . Deze vind je beneden bij de ingang en boven naast de keukendeur.

Belangrijke links

Flyer: Roeiers veilig het water op!
Flyer met praktische veiligheidstips, beschrijving van een aantal basis vaarregelsstaan en toelichting op diverse bruglichtsituaties

Presentatie: Veilig het water op
Presentatie voor Roeiers:Veilig het water op!

KNRB: Veiligheid op en rond het water
Artikel op de KNRB website waar je nuttige documenten, best practices, veiligheidsmaatregelen en video’s over het onderwerp veiligheid kunt vinden