Wind mee en stroming tegen op de Oude IJssel

Na in 2022 de Oude IJsselrace te hebben geskiffd (Bob, Joost en Kor) was het dit jaar de dubbel twee met Ton op slag en Kor op boeg.

Met roeivereniging Rijnland hadden we een overeenstemming over het botentransport en donderdag 18 april hebben we de boot overgevaren naar het Rijn-Schie kanaal bij Voorschoten. Dat was al een uitdaging. De wind was erg stevig voor de Kaag oversteek, maar zat gelukkig in een gunstige hoek.

De wedstrijd op zaterdag 20 april bleek echter een grotere uitdaging. De wind trok tijdens het oproeien van Doetinchem naar Doesburg aan en de lucht betrok. Behoedzaam, krachten sparend, probeerden we de ideale lijnen te bepalen over de licht bochtige route. Hoe het voordeel van de wind te pakken en de lijn met sterkste tegenstroom zoveel mogelijk te vermijden?

Bij het startveld te Doesburg aangekomen, zagen we een dubbel twee arriveren met een afgescheurde rigger na een botsing met een andere dubbel. Twee concurrenten voor de start al uitgeschakeld. Ook in het skiff veld waren al twee deelnemers omgeslagen tijdens het oproeien.

In een veld van bijna 90 inschrijvingen werden we als elfde over de startlijn gedirigeerd. De wind stond recht van Doesburg naar Doetinchem en bouwde mooie golven met veelvuldige witte kammen op in de langere in lijn liggende stukken. Bladcontrole was moeizaam, met name voor de boegroeier. Regelmatig het blad tijdens de recover door de golftop slaan en af en toe ging zelfs de dol door een golftop. De gewenste lijn houden lukte goed en dicht bij de wal was het wateroppervlak ook wat minder wild.

Met bijna 54 minuten, over 11.5 km, finishten we als 6e in het veld en als 38e in het overall klassement. Niet het resultaat waar we op gehoopt hadden. Mogelijk door een gebrek aan vaardigheid in onrustig water of een gebrek aan conditie… Desondanks blij dat we in een dubbel twee zaten, want als skiffeurs hadden we met samengeknepen billen op het bankje gezeten bij deze omstandigheden.

De Oude IJssel is een zeer mooie (gekanaliseerde) rivier om eens te roeien en roeivereniging De Ank in Doetinchem heeft een prachtige wedstrijd op de kalender.

Ton en Kor

Deel dit bericht .....

Iris Nieuwsflits

Wil je een email ontvangen als er een nieuw nieuwsbericht geplaatst is op deze website? Meld je dan aan voor de ‘nieuwsflits’.

Roeivereniging Iris

Verenigingsondersteuning

Scroll naar boven

Geef je opmerkingen, verbeterpunten of complimenten door aan de communicatiecommissie. Bedankt!

Open Dag

13 april - van 10 tot 14 uur