Snorkels op zee

Binnen Roeivereniging Iris hebben we diverse teams die samen optrekken. Een van deze teams zijn De Snorkels; Een gezelschap dat bestaat uit mannen en vrouwen van allerlei leeftijden en niveaus in roeien. Kenmerkend is dat ze altijd te porren zijn voor een gezellige roeiuitdaging (of koffie met appeltaart). Lees hier het verhaal van Snorkel Petra, over het roeien op zee bij onze vrienden uit Scheveningen:

Zaterdag 25 mei maakten we met 5 snorkels een uitstapje naar zee. Om 11 uur waren we welkom bij de Scheveningsche roeivereniging. Geen clubhuis deze keer maar een drijvend ponton in de zeehaven waar twee pilot gigs liggen. We gaan op pad met Geller op slag en Bart als stuur.

Als we even kijken bij de andere boot die vertrekt zien wel al direct een paar verschillen. Geen lopende bankjes maar een plank met een comfortabel kussen erop, geen voetenbord maar een balk en geen dol maar twee houten pinnen waar de (grote en zware) riem tussen ligt.

Het eerste stuk in de haven is vooral heel erg wennen, de bladen worden niet gedraaid en je moet veel meer naar achter vallen. We krijgen al snel te horen dat we onze krachten niet gelijk inzetten. Ik denk dat niemand van ons daar op dat moment mee bezig is, het is ieder voor zich waarbij we allemaal als een gek ons best doen de slag te volgen. Aan de riem zit geen kraag dus bij de een schuift de riem naar buiten en bij de ander juist naar binnen.

Bart geeft ons duidelijke instructies en kleine oefeningen waardoor de boot steeds iets beter gaat lopen. In de havenmond voelen we al een behoorlijke deining maar bij de eerste echte golf op zee worden we opgetild. Op zee is het lastig om een mooie slag te pakken te krijgen, soms hap je lucht, soms blijft je riem plakken. Die moet je dan omhoog duwen om hem uit de pinnen te halen, dat valt niet mee en als dat niet op tijd doet die dan breekt de voorste pin af.

We hebben drie souveniertjes mee. Na een stuk naar te pier te hebben geroeid draaien we om en wisselen we ook van plek, weer wennen maar de slag is sneller opgepakt. De marifoon die nodig is om veilig in de haven te manoeuvreren is uitgevallen dus goed kijken en met een ruime bocht varen we de haven weer in, het water is direct kalmer en rustig “glijden” we naar onze plek. We hadden enorm veel geluk met een mooi weer window, een heerlijk zonnetje en net genoeg wind en golven om het echte gevoel van roeien op zee te krijgen. Een ervaring die je zeker een keer moet meemaken!

Deel dit bericht .....

Iris Nieuwsflits

Wil je een email ontvangen als er een nieuw nieuwsbericht geplaatst is op deze website? Meld je dan aan voor de ‘nieuwsflits’.

Roeivereniging Iris

Verenigingsondersteuning

Scroll naar boven

Geef je opmerkingen, verbeterpunten of complimenten door aan de communicatiecommissie. Bedankt!

Open Dag

13 april - van 10 tot 14 uur