Safety First

Woensdag 25 oktober hadden we een speciale gast bij onze vereniging. Ingeborg Dijkstra, bekend om haar deelname aan de Talisker Whisky Atlantic Challenge was door de veiligheidscommissie uitgenodigd om haar ervaringen tijdens de race en in de voorbereiding daarnaartoe, met ons te delen. Ingeborg’s ervaringen waren bijzonder relevant voor de veiligheidsavond, want tijdens deze 3000 mijl lange en enorm zware tocht van La Gomera naar Antigua, ging veiligheid boven alles.

Van te voren hadden Ingeborg en haar teamgenoten 3 doelstellingen geformuleerd:

  1. Als team veilig aan de overkant komen
  2. Een nieuw wereldrecord vestigen
  3. Geld inzamelen voor Ocean Cleanup

Om deze doelstellingen te halen is het team 2 jaar bezig geweest om alles tot in de puntjes voor te bereiden. Naast een goede boot en de nodige trainingsuren (ook op zee) moest er voldoende voedsel aan boord zijn en de juiste reserve onderdelen, medicijnen (tegen bijv. zeeziekte) etc. Ook moest er kennis vergaard worden over navigeren, water maken, technische zaken en was een duidelijke taakverdeling binnen het team essentieel. Hele heldere afspraken over veiligheid aan boord en deze afspraken onophoudelijk oefenen, bleek van levensbelang. De tocht zelf zat namelijk vol grote uitdagingen met o.a. een storm en een zieke teamgenoot.

Door de goede voorbereiding heeft het team deze moeilijke momenten allemaal doorstaan en werden alle doelstellingen behaald. Het team is veilig aan de overkant gekomen in een nieuwe wereldrecord van 32 dagen, 23 uur en 53 minuten. Daarnaast heeft het team € 32.255,- ingezameld voor Ocean Cleanup: 8% meer dan het streefbedrag.
Het was een heel boeiende presentatie en wil je meer lezen over de tocht? Kijk dan op de webpagina https://www.nedurance.com/

Hoewel ons vaarwater niet binnen de categorie “oceaan” valt, kan er ook voor onze tochten wel een link gelegd worden met Ingeborg’s avontuur. Voor iedereen die in een roeiboot stapt, geldt namelijk dat je voorbereid moet zijn op wat kan komen. Check de weersverwachtingen, zorg voor de juiste zichtbare kleding en pak de boot die past bij het doel en weersverwachting. Controleer ook het materiaal voordat je vertrekt en weet wat je moet doen als je eenmaal onderweg bent.
Al deze aspecten staan ook beschreven in het V&G-plan op onze website. Dit plan is vorig jaar tijdens de Algemene Leden Vergadering gepresenteerd en is van belang voor alle leden van onze vereniging. Je vindt het plan bij de instructies onder het menu-item “ROEIEN” .

Ten slotte vragen we ook jullie hulp bij de registratie van incidenten en bijna-incidenten. We horen regelmatig dat zich toch een spannende situatie heeft voorgedaan. Meld deze svp in het afschrijfsysteem, onder het kopje “incidenten”. Dit is van belang, zodat we hier met elkaar van leren.

Alma Ruting, namens de veiligheidscommissie

Deel dit bericht .....

Iris Nieuwsflits

Wil je een email ontvangen als er een nieuw nieuwsbericht geplaatst is op deze website? Meld je dan aan voor de ‘nieuwsflits’.

Roeivereniging Iris

Verenigingsondersteuning

Scroll naar boven

Geef je opmerkingen, verbeterpunten of complimenten door aan de communicatiecommissie. Bedankt!

Open Dag

13 april - van 10 tot 14 uur