Gierend door de bocht

Onder de deskundige begeleiding van Jan van Griethuizen konden we dit weekend kennis maken met coastal roeien in een hagelnieuwe Swift Racing C4+. Ok, geen branding in de Greef, geen uitzicht op de duinen en wat minder ruim water dan de Noordzee. Desalniettemin leverde de kennismaking met de coastal een aantal spectaculaire momenten en ervaringen op.

Allereerst de boot. De stuur heeft niet meer de touwtjes in handen, maar stuurt met twee stuurstokken en het roer tussen de voeten. De boeg is scherp gesneden, de achterkant lijkt net een surfplank.

Dan het proefvaren. De coastal blijkt erg snel en wendbaar. Keren in de kom van de Greef door aan een boord te strijken en aan het andere boord te halen is niet nodig. Met de coastal gaat dat gewoon al roeiende door het roer uit te slaan. De boot reageert lekker fel op het roer, mits er vaart wordt gemaakt, en zwenkt dan aan de achterkant uit. Vanuit de bocht weer in rechte lijn roeien, vraagt dan ook om inzicht en een goede timing van de stuur. Omdat de boot wat hoger op het water ligt, is hij ook iets gevoeliger voor de wind. Door dit samenspel zagen toeschouwers op het vlot de boot af en toe zigzaggend voorbij komen. En een stuurfoutje leidt dan ook al snel tot een noodstop om niet in de rietkraag te belanden. Kortom waar het sturen in een gewone C4 een beetje saai kan zijn, is dat in deze coastal zeker niet het geval. Goed stuurmanskunst wordt gewaardeerd. En anders laten de roeiers zich wel horen.

Al met al een geslaagde kennismaking en een ieder die uit de boot stapte, deed dit met een grote glimlach en was onder de indruk van de “swift” en “racing” eigenschappen van de boot. Voor de stuur biedt deze boot ook een extra uitdaging: inzicht en anticiperen op de snelheid is dringend gewenst.

Heb je dit weekend nog geen kennis kunnen maken met de coastal en wil je toch graag meer informatie, lees dan de instructie coastal roeien vast door. Er wordt nog aan de instructies gewerkt, maar ook in de huidige vorm geven ze al een goed beeld. Je vindt deze op de IRIS website onder het menu-item “roeien”.

Jan Middel

Deel dit bericht .....

Iris Nieuwsflits

Wil je een email ontvangen als er een nieuw nieuwsbericht geplaatst is op deze website? Meld je dan aan voor de ‘nieuwsflits’.

Roeivereniging Iris

Verenigingsondersteuning

Scroll naar boven

Geef je opmerkingen, verbeterpunten of complimenten door aan de communicatiecommissie. Bedankt!

Open Dag

13 april - van 10 tot 14 uur