“Mag ik roeien?” stoplicht in de loods

De meeste dagen per jaar kunnen we gelukkig veilig roeien, maar er zijn weersomstandigheden waarbij het niet verantwoord is om het water op te gaan. Om te beoordelen of er geroeid mag worden, hebben we, naast het digitale stoplicht op de website, vanaf nu nog een handig hulpmiddel. In de loods, bovenop de meterkast bij de entree, staat sinds deze week een echt “Mag ik roeien?” stoplicht.

Iris lid Hans Adriaanse, ontwikkelaar van dit stoplicht, licht de aanwinst toe. 

Het stoplicht is verbonden met de wifi van Iris en vraagt via internet de weersinformatie op bij buienradar.nl (url: https://data.buienradar.nl/1.0/feed/xml). Er wordt dus gebruik gemaakt van dezelfde informatie als het stoplicht op de Iris website. Dit stoplicht vraagt die informatie iedere 5 minuten op en bepaalt dan of het veilig is om te roeien.

Als het veilig is om te roeien, brandt het groene licht en als dat niet zo is, dan brandt het rode licht. Als je niet mag roeien kun je aan de kleine LED lampjes zien waarom niet: vanwege de gevoelstemperatuur, de temperatuur, de wind, het zicht of omdat het donker is. De grenzen zijn gelijk aan de grenzen bij het stoplicht op de website. Een uur na zonsondergang tot een uur voor zonsopgang zijn de grote lampen uit en brandt alleen de middelste LED. Als er problemen zijn met wifi of bereikbaarheid van de website waar de informatie vandaan komt, dan gaan de grote lampen uit en kleurt de middelste LED blauw.

Dit stoplicht is het resultaat van een hobby project, waarbij ik eens iets wilde maken met een ESP32 microcontroller. Ik probeer het stoplicht zo goed mogelijk in leven te houden, maar misschien is er af en toe onderhoud nodig. Zo weet ik nog niet of het systeem de overgang van zomer naar wintertijd goed aankan. Het kan dus zijn dat ik ‘m soms moet meenemen voor het maken van aanpassingen of verbeteringen.

Heb je nog leuke suggesties of wil je meer weten over de techniek, vraag het Hans Adriaanse.
En tot slot: bij afwijkingen is het stoplicht op de website leidend.
Dankjewel voor dit leuke initiatief!

Deel dit bericht .....

Iris Nieuwsflits

Wil je een email ontvangen als er een nieuw nieuwsbericht geplaatst is op deze website? Meld je dan aan voor de ‘nieuwsflits’.

Roeivereniging Iris

Verenigingsondersteuning

Scroll naar boven

Geef je opmerkingen, verbeterpunten of complimenten door aan de communicatiecommissie. Bedankt!

Open Dag

13 april - van 10 tot 14 uur