Fast & Friturious, helden van het hoge noorden

Het is half vier, midden in de nacht en pikkedonker als de Joost & Eric aankomt bij de Brug bij Weidum. In een vlotte en stille wissel ruilen Jitze, Wesley en Arthur met Sophie, Karen en Thomas. Met Sophie als stuur volgt de boot z’n weg, richting Scharnegoutum. Het is een lange tocht van meer dan 12 kilometer. De achterblijvers kijken de boot na. Met alleen het geluid van de riemen en het water verdwijnt de Joost & Eric in de donkere nacht.

GEEN SOEP
Dit avontuur begint al om 10 uur ‘s ochtends die dag bij roeivereniging Iris in Lisse. Daar verzamelen de teams zich voor de Elfsteden Roei Marathon, editie 2023. Ze vertrekken met hun chauffers richting Leeuwarden. Daar, bij de roeiverening Wetterwille, worden de boten opgetuigd en ingericht. Er wordt met een inventiviteit waar Inspector Gadget zich aan kan meten nog even snel een hoosblik gefabriceerd van een pak Bar le Duc en duct-tape (huup-huup-huup-barleduc!). Dit is noodzakelijk om de boot door de strenge jury goedgekeurd te krijgen. Twee hoosblikken is de harde eis en de Joost & Eric beschikt door omstandigheden helaas over slechts één hoosblik. De deelnemers bereiden zich voor, smeren zich in en eten broodjes met kaas; zelfgemaakte pastasalades; hartige taart; heerlijke zoetigheden als shortbread & brownies en uiteindelijk – als Eric z’n gasfornuis heeft weten aan te sluiten met de hulp van de plaatselijke Praxis- knackworsten met zonder de beroemde erwten / tomatensoep. Die stond nog in Lisse.

OPSTARTEN, OP GOEDE VOET
De wedstrijdspanning neemt toe als het team ’s avonds, om half zeven, de Joost & Eric te water laat. Het eerste team, bestaande uit Guus; Martijn en Elise, heeft de eer om op te roeien naar de start in Leeuwarden. Tijdens het oproeien komt het team er achter dat de voetenboorden nog niet goed staan afgesteld, een euvel wat verholpen moet worden om de barre tocht van ruim 210 kilometer enigszins succesvol te kunnen volbrengen. De deadline is strak en de organisatie is streng: binnen 24 uur moet er gefinished worden, anders geen kruisje!
Om acht uur precies klinkt dan eindelijk het startschot en gaan de boten van start. Het team Fast & Fiturious heeft door een uitstekende prestatie vorig jaar een mooie startpositie. Als 28e van de 98 teams mogen ze aan de tocht beginnen. Als een roedel jonge honden sprinten Wesley en Jitze met Inez als stuur naar de eerste wisselpost, de iconische 11-stedenplaats Bartlehiem. Het volgende team zet de reis door richting Klaarkamsterbrug. Bij de wissel in Klaaskamsterbrug is er opnieuw gedoe met het voetenboord. De combinatie van touwtjes en klittenband zit een vlotte wissel in de weg. Enige frustratie zet de sfeer even op scherp. Bij de volgende wissel is dat alweer uitgesproken en ontwikkelt het team zich verder tot het succesvolle team wat op spectaculaire wijze een fantastische presentatie neer gaat zetten. Zo ver is het echter nog niet, nog lang niet. Een lange nacht en zware dag staan nog tussen deze wissel in Klaaskamsterbrug en de finish bij roeivereniging Wetterwille in Leeuwarden, een kleine 200 kilometer verderop.

GEEN BRUG TE VER, NAAR DOKKUM VOL GAS
Een vers team, bestaande uit Guus, Martijn en Elise als stuur spoedt zich richting Dokkum. Het is erop of eronder. Om bij Dokkum binnen te komen moeten ze onder de Ee-burg door. Het is een smalle brug waar ze moeten wachten op boten die uit Dokkum komen, die hebben voorrang. Het team heeft dus maar één missie: zo weinig mogelijk boten voor laten gaan, zoveel mogelijk boten inhalen. Ze halen adembenemende snelheden tot wel 13 kilometer per uur en geven maar liefst 4 concurenten het nakijken. In Dokkum zelf komt het aan op pure stuurmanskunst om niet verkeerd te varen. Elise stuurt de Joost & Eric als een volleerd kapiteit der zeven zeeen moeiteloos door het pitoreske centrum van Dokkum weer richting Klaaskamsterbrug en de boot zet koers richting Bartlehiem. Inmiddels begint het duister in te vallen.

DEUTSCHLAND, DEUTSCHLAND F&F SIND FORBEI
De ESRM is een internationaal evenement. Er doen teams uit verschillende landen mee, waaronder Duitsland. Tja, en een Duits team in een deelnemersveld, dat betekent maar één ding: verscherpte concurentie.
Het duister is inmiddels volledig ingevallen als de teams van de Joost & Eric wisselen in Gytsjerk. Daar wisselt ook een Duits team. Guus, Elise en Martijn kijken elkaar aan en hebben aan één blik genoeg: we gaan die Duitsers kloppen. Een volgt een duel op de Friesche wateren, midden in de nacht en in het pikkedonker. Het lijkt alsof de Duitse stuur alvast een voorschot heeft genomen op de Bierfeesten in oktober, de boot zwalkt van links naar rechts. Met strak stuurwerk van Martijn vindt het team de snellere route en klopt de Duitsers op een stuk vaart wat enigszins breder is. Bij Wetterwille vindt weer een wissel plaats -de Duitsers zijn in geen velden of wegen meer te bekennen-, de Joost & Eric zet koers richting de Brug bij Weidum. Daar, om half vier ’s nachts – in het pikkedonker – zetten ze hun weg voort met Sophie als stuur, richting Scharnegoutum.

DE ZON TEGEMOET
En zo gaat het door. Elke etappe zo’n 10 kilometer – soms wat meer, soms wat minder. Elke etappe zo’n uur lang knallen. Dan weer wisselen. Zoeken naar de aflossing aan de kant, speuren naar het team wat aan komt varen. Elkaar zien – al dan niet geholpen door een belachelijke ‘taarthoed’ van één van de chauffeurs; schreeuwen- ; instructies geven; de boot vastleggen met de boothaken – gemaakt van louter kwaliteitsmateriaal: verfrollers van de Gamma, stokken van de Action en Duct-tape – veel Duct-tape- van de Karwei; het ‘wisseldansje doen’; ruzie met de klitteband-vetercombinatie van de voetboorden, afduwen en door! Etappe na etappe zet het team door. Op naar de finish, de zon tegemoet.

HAZESLAAPJES EN HONGERKLOP
Als de ochtend zich aandient doet het team van Sophie, Karen, Bram en Thomas een hazeslaapje in de haven van Sloten. Iedereen is weer meer dan wakker als ze met een wissel, die van olympisch niveau genoemd mag worden, de wedstrijd voort zetten.
Het team Fast & Friturious doet het sowiezo goed, ze halen boot na boot in en hebben inmiddels de 12e positie in het veld behaald. Er wordt voorzichtig gedroomd over een podiumplek. Zover is het nog niet. Het is pas half zeven ‘ochtends, er liggen nog vele uren roeien, sturen en wisselen in het verschiet. Er is nog een wisselplek die opgeheven is en waar een oplossing voor bedacht moet worden. Er zijn blaren, er is uitputting en er is hongerklop. De wedstrijd is eigenlijk nu pas begonnen, op deze vroege zaterdagochtend op de binnenwateren van Friesland. De finish in Leeuwarden is nog ver weg – en alles is nog mogelijk. Eén zekerheid begint zich echter wel af te tekenen: ook dit jaar geeft Fast & Friturious de andere teams van Roeivereniging Iris het nakijken. Net als vorig jaar zal de Joost & Eric als clubkampioen zegevieren in deze hel van het Noorden. Deze gedachte geeft het team vleugels en nieuwe kracht.

DE GRAND FINALE, NEXT LEVEL(S), THANK YOU AMICCII!
Van Kippenbrug gaat het naar Kolderwold, Stavoren en Hindelopen. Na Hindelopen volgen Workem en Bolsward. Na Bolsward staat Arum op het programma, een wisselpunt wat dus opeens opgeheven was – het is aan de teams om zelf een alternatief te organiseren. Elise zet haar charmes in en regelt een prachtige nieuwe wisselplek in de tuin van Bed & Breakfast de Grauwe Kat. Van Arum gaat het naar Harlingen en van Harlingen naar Franeker.
De wind staat stevig tegen als de teams de laatste etappes roeien, windkracht 5 is meer regel dan uitzondering. Het water spat in de boot en wordt met het ‘huup-huup-huup: barleduc!’ – hoosblik uit de boot gehoosd.
Ook de concurentie heeft het zwaar en de teams van Fast & Friturious vechten nek-aan-nek gevechten uit waar posities worden gewonnen maar ook soms verloren. Leeuwarden komt in zicht en het dreamteam maakt zich op voor een daverende eindsprint en slotakkoord.

De ontlading is enorm als het team na 22 uur roeien het Woudmansdiep bij roeivereniging Wetterwille indraait. De klanken van Level van Avicii schallen over de wateren van Leeuwarden als de Joost & Eric glorieus de finishlijn passeert. Dit team bestaande uit Guus, Martijn, Thomas, Karen, Sophie, Bram, Inez, Wesley, Thomas, Jitze en Bram zet in het veld met 98 deelnemers een 15e tijd neer, een prestatie van wereldformaat. Een prestatie die smaakt naar meer. Dit team is een belofte voor de Elfsteden Roeimarathon 2024, een team om serieus rekening mee te houden. Maak je borst maar nat Friesland, we komen eraan!

Deel dit bericht .....

Iris Nieuwsflits

Wil je een email ontvangen als er een nieuw nieuwsbericht geplaatst is op deze website? Meld je dan aan voor de ‘nieuwsflits’.

Roeivereniging Iris

Verenigingsondersteuning

Scroll naar boven

Geef je opmerkingen, verbeterpunten of complimenten door aan de communicatiecommissie. Bedankt!

Open Dag

13 april - van 10 tot 14 uur