De Doortocht van Gent 2024

Roeiers vanuit heel Europa verzamelen zich hier voor de 29e editie van de Doortocht van Gent, georganiseerd door de Gentse Roei- en Sportvereniging. Deze beroemde stadsroeitocht, vaak omschreven als “de mooiste stadsroeitocht van benoorden de Alpen”, biedt een unieke kans om de prachtige stad Gent vanaf het water te verkennen. Ook het weer zit mee: alleen maar zon en bijna geen wind. Lees hieronder het verhaal en de ervaring van een afvaardiging van Iris naar het prachtige Gent!

Voorbereiding en Start
Op zaterdag 29 juni 2024 gaat de wekker al om 5:00 uur. In alle vroegte rijden we met acht Iris-leden naar Gent in België.

De Route
De tocht begint in de vroege ochtend bij de Gentse Roei- en Sportvereniging aan de Watersportbaan. Onze Monique, die het hele gebeuren vanuit Iris heeft georganiseerd (ze spreekt vloeiend Belgisch), heeft zelfgebakken cake meegenomen voor bij de koffie op het terras. Zo’n superlekker vers stuk cake is voor de meeste mensen alleen al een reden om met Monique mee te gaan naar een roei-evenement. Daarna halen we de boten en gaan we het water op. De route leidt door de leukste grachten en de mooiste historische waterwegen van Gent, langs allerlei bezienswaardigheden. Het is echt prachtig om deze mooie stad vanaf het water te beleven. Een hoop gedoe werd wel veroorzaakt door de sluizen: in totaal zijn vier sluizen gepasseerd, wat elke keer een tijdrovende gebeurtenis was.

Halverwege
Rond het middaguur was er een pauze gepland waarbij de deelnemers konden genieten van een lunch. Alle boten werden aan de kade afgemeerd, hetgeen een rij geparkeerde roeiboten van ongeveer een kilometer lang opleverde. Onze groep nam plaats op het terras van een pizzeria, maar overal zag je roeiers op de terrassen van de historische binnenstad van Gent.

Het Tweede Deel
Na de lunch vervolgt de tocht zich door de iets rustigere wateren van het buitengebied van Gent.

Een loshangend roer werd door Boris snel hersteld. Boris is prima in staat om met zijn blote handen, onder tijdsdruk, met alleen gedroogde eendenkeutels een nieuwe roer-situatie te boetseren, die beter functioneert dan de oorspronkelijke setting ooit gedaan heeft.

De route is zorgvuldig gepland en de uitstekende ondersteuning van de organisatoren zorgde ervoor dat iedereen veilig en met plezier de route heeft kunnen voltooien.

Aankomst en Afsluiting
Aan het einde van de middag komen de roeiers terug bij het startpunt. Hier werden de deelnemers verwelkomd met applaus en een mooi T-shirt van dit evenement. Er is een feestelijke afsluiting met een smakelijk diner, waarbij we gezellig aan tafel de gelegenheid hadden om na te praten over de ervaringen van de dag.

Conclusie
De “Doortocht van Gent” is zonder meer een aanrader voor volgende jaren! Deze mooie stad is heel erg leuk om vanaf het water te beleven!

Geschreven door Eric van de Heisteeg

Deel dit bericht .....

Iris Nieuwsflits

Wil je een email ontvangen als er een nieuw nieuwsbericht geplaatst is op deze website? Meld je dan aan voor de ‘nieuwsflits’.

Roeivereniging Iris

Verenigingsondersteuning

Scroll naar boven

Geef je opmerkingen, verbeterpunten of complimenten door aan de communicatiecommissie. Bedankt!

Open Dag

13 april - van 10 tot 14 uur