Veelbelovend debuut van Iris 4 tijdens “Head”

In het weekend van 11/12 maart werd in Amsterdam het nieuwe roeiseizoen geopend met de “Head of the River Amstel”. Deze langebaan wedstrijd is een enorm evenement met duizenden deelnemers. Roeiers uit binnen- en buitenland strijden over een 8km lang parcours om het kampioenschap van de Amstel. Iris werd dit jaar voor het eerst vertegenwoordigd met een gestuurde gladde vier (scull). Ook Kor van Hateren deed mee als invaller bij een heren acht (boord) team van het Spaarne. Dankzij strakke stuuracties en grote krachtinspanningen werden mooie resultaten behaald. Lees hieronder het verslag dat Guus van de race heeft geschreven.

 

Verslag van de ‘Head’

Na een dag van sneeuwstormen en ijzige wind is het weer zaterdagochtend verassend goed. De Amstel ligt er rustig bij, klaar voor een van de grootste roeievenementen in Nederland: de Head of the River Amstel. De achtervolgingsrace van ongeveer acht kilometer begint bij Oudekerk aan de Amstel. Hier slingert de wedstrijd door een oer-Hollands landschap van weilanden en riet, waarna de roeiers onder de Rozenoordbrug door Amsterdam binnen varen. De finish is voor roeivereniging De Hoop. Namens Iris starten we in een gladde vier met roeiers Martijn Heurter (boeg), Wesley van Wijngaarden, Arthur Oosterman, Guus Heemskerk (slag) en stuur Vera de Jong. In totaal doen er dertien heren club-vieren mee, waaronder drie Duitse ploegen.

Omdat het de eerste keer is dat er een vier van Iris in dit veld meedoet, zijn de verwachtingen niet al te hoog en moet er als een-na-laatste worden gestart. Vrijwel direct na de start wordt de Iris vier eruit gesprint door de oplopende ploeg van Willem III, de organiserende vereniging. Ondanks deze tegenvaller worden de halen na verloop van tijd steeds gelijker. En onder corrigerend en motiverend geschreeuw van coach Erik gaat de boot steeds beter lopen. Langzaam maar zeker nadert Iris een van de Duitse ploegen die voor hen vaart. In een scherpe bocht in de Amstel weet stuur Vera de boot precies binnendoor te sturen, en na de bocht schiet de Iris vier zijn voorganger voorbij. Ondertussen blijft de snelheid oplopen en de volgende concurrent is in zicht. En weer weet de stuur strak binnenlangs te sturen in een van de kronkels van de Amstel. Dan rest er nog ongeveer twee kilometer van de in totaal 7,5 km lange race, met als enige doel de Willem III ploeg in te halen. Na elke bocht en brug loopt Iris verder in op de concurrerende vier. En hoewel het tempo tot aan de finish in Amsterdam hoger heeft gelegen, was het net te weinig om de concurrenten in te halen. Uiteindelijk is er als zesde van de dertien ploegen gefinisht, met een tijd van net boven de 28 minuten.

Voor deze ploeg van Iris smaakte de Head naar meer. Volgend jaar doen we zeker weer mee aan dit grote roeievenement. Lijkt het jou ook leuk om met meefietsend publiek over de prachtige Amstel onze hoofdstad binnen te roeien? De Head wordt elk voorjaar in maart georganiseerd. Zet het vast in je agenda!

Deel dit bericht .....

Iris Nieuwsflits

Wil je een email ontvangen als er een nieuw nieuwsbericht geplaatst is op deze website? Meld je dan aan voor de ‘nieuwsflits’.

Roeivereniging Iris

Verenigingsondersteuning

Scroll naar boven

Geef je opmerkingen, verbeterpunten of complimenten door aan de communicatiecommissie. Bedankt!

Open Dag

13 april - van 10 tot 14 uur